Døden er en sannhet som er vanskelig å unngå. Men tradisjoner knyttet til begravelsen varierer noe fra religion til religion. Vi hjelper våre medlemmer med å gjennomføre begravelsen i tråd med islam. Noen av de mer vesentlige punkter som vi hjelper våre medlemmer med er som følgende:
Kontakt mellom pårørende og begravelsesbyrå:
De færreste av oss er klar over når vår kjære vil gå bort – en slik hendelse har derfor et element av overraskelse i seg. Mens man er omgitt av masse tanker og minner, begynner de praktiske sakene å melde seg. I en slik stund er det veldig fint å få kunne hjelp fra noen andre som kan bistå med det praktiske. Imidlertid for å kunne hjelpe, er det viktig at vi blir kontaktet og informert av de pårørende.
Prosessen videre pleier ofte å følge en standard prosedyre, dog vi tar personlige hensyn så langt det lar seg gjøre. Hele prosessen kan inndeles i tre deler:
Forberedelse
- Vi hjelper med å etablere kontakt og videreformidle informasjonen om begravelsesbyråer som vi samarbeider med.
- Vi fungerer som bindeledd mellom det valgte begravelsesbyrået og representanten for de pårørende.
- Noen utvalgte erfarne medlemmer bidrar med den seremonielle vask og stell av kroppen til den avdøde. Med unntak av gifte, som kan stelle sin ektefelle, er det vanlig at menn steller menn og kvinner steller kvinner. Selve vasken følger fastsatte rituelle regler. Etter vasken blir kroppen til den avdøde svøpt i hvite laken uten søm, og lagt i en kiste.
Begravelsen
Dagen da selve begravelsen skal skje, gjennomføres en bønn før kisten senkes i bakken. Bønnen kan gjennomføres ved gravplassen eller i moskeen, avhengig av forholdene.
Før bønnen kan det legges opp til syning i moskeen eller på et annet egnet sted. En imam eller en annen ansvarlig vil kunne gi veiledning i denne sammenheng. Etter bønnen bæres kisten til gravstedet. Kisten plasseres slik at den avdøde ligger med hodet mot Ka’ba i Mekka. Personalet fra gravlunden vil deretter hjelpe til med å senkes kisten ned i jorden.
Etter at kisten er senket, fjernes tau/båndene som kisten senkes med, og jorden som er gravd ut for å lage graven, fylles på av de oppmøtte mennene. Her vil familie og nære venner gå først fram, og deretter følger andre på. For denne delen holder kvinnene seg litt i bakgrunn.
Da graven er fylt og jorden er jevnet, vil mange benytte anledning til å kondolere med de pårørende, men det er ingen minnesamvær etter begravelsen. Familien og nære venner vil imidlertid ofte bli litt igjen etter at begravelsen er over for å gi hverandre trøst.
Respekt og omtanke i ettertid
I en slik tid vil mange være opptatt med å minnes den som har gått bort. Venner og bekjente vil kunne komme på besøk for å kondolere. Ahmadiyya muslimsk trossamfunn legger derfor til rette for at familien får mat til måltidet som faller sammen med tidspunktet for begravelsen. Det er vanlig at de som står familien nær, kommer med mat og er behjelpelige i tiden etter begravelsen. Dette for å vise respekt og omtanke for de sørgende.
Hva om noen av mine nærmeste i utlandet går bort?
Her vil praksisen kunne varierer fra sted til sted, og fra land til land. Familien kan angi tidspunkt og sted for når kondolansebesøk kan skje.
I Norge søker Ahmadiyya muslimsk trossamfunn å legge til rette for at familien kan ha en minnestund i moskeen hvor alle som ønsker kan komme for å kondolere til familiemedlemmer, samt dele gode minner av den avdøde. En slik samling vil imidlertid være tidsbegrenset og ofte i tilknytning til en av de fem daglige bønnene.